рязане на нокти

Рязане на нокти и избор на обувки – 4 съвета за поддръжка на крачетата

Сподели с приятели

Много елементарна на пръв поглед тема, която всъщност има огромно значение за краката.

От малки получаваме знанията за рязане на нокти от мама и тати. Растейки с годините рядко някой се замисля дали правилно си изрязва ноктите освен ако няма проблем вече и не го боли някой пръст. Често срещаме всякакви проблеми с краката и ноктите, но рядко обръщаме внимание на всичко различно от кръв и болка 🙂

рязане на нокти

Ето няколко съвета от нашия специалист “Терапевтичен (медицински) педикюр” за комфорта на стъпалата и правилното рязане на нокти:

  1. При децата е от изключително значение редовното рязане на нокти и не плътно до живеца. След това е желателно да се запилят появилите се ъгълчета на ноктите с фина метална пиличка (индивидуална за всеки у дома), която лесно може да се дезинфекцира, както и нокторезачката. Важно е да няма незаоблени остри ъгълчета, защото това е предпоставка за рани, мазоли, впиване на нокти и други неприятни последствия.
  2. След баня крачетата трябва да се подсушават хубаво (и между пръстите), да се обуват памучни чорапи, които не са стегнати силно по ходилата, защото такива чорапи могат да нарушат кръвообращението, да оставят усещане за студ, да притискат пръстите един към друг и да създават предпоставки за изкривяване.
  3. При избора на обувки също е важно водещият мотив да е здравето на крачетата, а не даден модел, цвят, марка и т.н. За да сте сигурни, че новите обувки няма да създават проблем на вашето дете най-лесно е да извадите стелката на дясната обувка, поставяте я на земята и карате детето да стъпи с краче върху нея. Ако ходилцето се побира и не излиза от никъде тогава този модел и размер обувка е точно за вашето дете, но ако стърчат пръсти или нещо във формата на стелката не отговаря на крачето на вашето дете, то трябва да помолите за друг размер или модел обувка.
  4. Следващият важен момент за здравите крачета е “Дезинфекцията”:
  • на пиличка и нокторезачка (след всяко рязане на нокти)- чрез преваряване и/или запичане във фурната на 250С.
  • на чорапи – едно време майките и бабите ни след пране гладеха чорапите и долното бельо, но със забързането ежедневие много от работешите майки си спестяват това усилие по различни причини. Ако у дома имате сушилня определено може да си спестите гладенето, защото тя се справя много добре и успява да замести подобаващо гладенето, но ако нямате е силно препоръчително да минавате по една ютия на всички чорапи у дома – така ще си спестите много бъдещи главоболия.
  • на обувките – след покупката на нови обувки е хубаво да ги дезинфекцираме с подходящ спрей и периодично да повтаряте това упражнение, особено ако детето ви е активно и/или му се потят крачетата.

Всико, което ви разказахме важи с пълна сила не само за децата, но и за нас възрастните и всеки член на нашето семейство!

Знаем, колко е трудно да не си купиш онези красиви (неудобни) обувки в любимия цвят, но това е пътя към избягването на множество проблеми с краката, а често и с гърба и кръста. Можете да избегнете гъбички, впиване на нокти, деформация на пръсти и стъпала, плоскостъпие (дюстабан), болки в гърба и кръста, като научите вашите деца, как да се грижат за крачетата си и как да избират правилно обувките си. А ако вие започнете да се придържате към тези няколко съвета ще подобрите многократно състоянието си.

Ако вие или вашето дете вече имате загрубяла кожа, впиване на нокти, неприятен мирис, болки в краката или друго неприятно състояние не се бавете и си запишете час за “Консултация” при нашия терапевтичен педикюрист Ралица Николова.

Ако на вас или ваш близък ви е трудно по някаква причина да следвате съветите за рязане на нокти, дезинфескция и други не се притеснявайте и ни посетете! Рали ще почисти, изреже и оформи вашите нокти със стерилни инструменти и еднократни консумативи, за да получите най-доброто за вашите крачета. Салонът ни поддържа най-високо ниво на дезинфекция и стерилизация!