впити нокти

Впити нокти? 6 съвета за лечение

Сподели с приятели

Какво представляват впитите нокти?

Впити нокти се получават най-често на палеца на крака, при млади хора, около пубертета. Симптомите най-често са болезненост, подуване и зачервяване на палеца около нокътя. Възможно е да се засегнат и двете страни на нокътната плочка, а също и на двата крака. По-рядко може да бъде на другите пръсти на краката и дори на ръцете. Появява се надигнато образувание (патологична гранулационна тъкан), което частично покрива нокътя лесно кърви при допир и отделя миризлив секрет.

Каква е причината за развитието на впити нокти?

Вродена особеност на нокътя и околонокътните тъкани заедно с бързия растеж при младите е основен предразполагащ фактор. Първоначално може да се провокира от травма (спорт, алпинизъм, др.), неудобни или тесни обувки (трябва да сме в крак с модата все пак 🙂 ).

Друга причина за развитието на впити нокти може да бъде неправилното изрязване на ноктите и неволното нараняване на нокътното ложе. Често има комбинация от двете. Болката и дразненето карат хората да изрязват все по-дълбоко ръба на ноктите и тъканите, с което положението се влошава още повече. Бързото нарастване на ноктите, напред и встрани, дразни постоянно и създава предпоставки за възпаление и инфекция (гной). Тя пък от своя страна има заразен характер. Възпалението допълнително дразни и стимулира патологичния (неправилен) растеж и така се получава един порочен кръг.

Какви усложнения са възможни, ако не лекуваме впитите нокти?

 • Все по-голяма деформация на нокътя до пълното му отпадане;
 • Прогресираща инфекция с обхващане на части от крайника;
 • Гъбична инфекция (най-често);

Какво е лечението на впити нокти?

Дразнението от впити нокти е досадно, упорито, продължително и често се повтаря (завръща се отново, ако не се отстрани причинителя). Създава се траен дискомфорт от ходене с обувки.

Премахването на проблема с впитите нокти, когато то е безоперативно, преминава през следните важни стъпки:

 1. Редовното почистване на засегнатите места и правилното изрязване на ноктите от специалист;
 2. Втора стъпка е шинирането на проблемните нокти;
 3. Третата изключително важна част от лечението на впити нокти е да се носят широки и удобни обувки, които да не притискат и дразнят пръстите;
 4. Да се сменят често чорапите (памучни и да са ви широки) и да се поддържат както следва (пране отделно от бельото, гладене или сушене в сушилня).
 5. Колкото е възможно повече да се ходи по чехли или джапанки.
 6. Смяна на обувките, които не са подходящи за вашите крака. Препоръчва се носене на обувки от естествени материали и редовната им дезинфекция с подходящите препарати (дезинфекциращ спрей за обувки).
впити нокти

Какво представлява шинирането на впити нокти?

Целта е да се постави шина, която да изправи закривения нокът и той да започне да расте правилно. За да бъде обаче максимално бързо и трайно лечението се спазват препоръките на Терапевтичния специалист. Времето, което е необходимо за лечение чрез този метод е между 3 и 9 месеца, в зависимост от състоянието на нокътя/тите.

Какво се случва след шинирането на впити нокти?

Добре е да бъдат осигурени широки и не притискащи обувки и чорапи, ако е възможно чехли. Носете отворени обувки, колкото можете повече време (поне вкъщи). Важно е да избягвате всякакви препятствия и натоварвания (спорт), които могат да засегнат или наранят краката ви. Периодично, според предписанието на специалиста, да го посещавате, за да се следи темпото и състоянието на болното място.

Възможно ли е да се повтори появата на впити нокти?

Да, за съжаление това се случва особено когато не се изпълняват предписанията и препоръките на Терапевтичния специалист.

За профилактика са важни всички „досадни” мерки споменати по-горе (обувки, чорапи, хигиена, правилно изрязване на ноктите).

Кои заболявания протичат подобно на впити нокти?

 • Панарициум или гнойно възпаление на пръста
 • Различни кожни заболявания – гъбички, дисхидроза, невродремит, мазоли

ВАЖНО!!! Самолечението или съвети от „опитни” съседи и приятели често е неефективно и по-скъпо.

Това, което препоръчваме, ако подозирате, че вие или ваши близки имат подобни проблеми, е да се консултирате с нашия специалист – Деси. Тя е изключително прецизен, иновативен и обновяващ знанията си професионалист!

Loading...

Leave a Comment