дезинфектантът

Дезинфектантът – вреден за кожата? 4 въпроса и 1 отговор!

Дезинфектантът е един от най-често срещаните продукти днешно време. Знаете ли обаче, че прекалената употреба на дезинфектанти може да доведат до суха, напукана и зачервена кожа? А, че може да е причината за алергични реакции и контактен дерматит?

Дезинфектантът като предпазващо средство

Последно време, заради честото използване на почистващи и хигиенни препарати, кожата ни е станала доста по-нежна и ранима. А дезинфектантът има една основната функция и тя е да ни предпазва от вируси, като разрушава липидната им обвивка. За съжаление, тези “почистващи” течности могат да имат подобен ефект и върху човешката кожа, защото премахват най-горните й слоеве и намаляват имунитета ни. Както знаете, кожата е най-големият орган в тялото, който освен всичко друго ни предпазва от всякакви “вредители”.

Може ли дезинфектантът да е причина за алергии?

Медиите алармират за увеличаващия се брой алергични реакции, заради употребата на дезинфектанти. Има и реакции на горните дихателни пътища – кашлица, течащ нос, насълзени очи. Алергичните реакции се проявяват още със сърбяща, пареща, понякога и оточна кожа на лицето и ръцете. Зачестяват също и симптомите на ринит и бронхиална астма.

А ние използваме хигиенни препарати навсякъде – в магазини, аптеки, банки. В училищата добавяме дезинфекциращи кърпички и дозатори по коридорите, за да подсигурим чиста среда за нашите деца, а и всички около нас.

Какво е алергичен контактен дерматит?

Той се проявява с наличие на индивидуална свръхчувствителност към съставки от бита, козметиката, храната, облеклата, обувките, лекарствата, ваксините и др. За основни причинители се смятат самите медикаменти и протеините на храните, но всякакви добавките (консерванти, стабилизатори, ароматизатори, оцветители и регулатори на киселинността), използвани широко в козметиката, храната, напитките, ваксините, лекарствата, препаратите от битовата химия и други продукти, са всъщност най-големите причинители на алергичен контактен дерматит. А дезинфектантът и прекомерното му използване не само влошава общото състояние на кожата, но и цялостно възпрепятстваме поддържането на висока имунна система, която да ни предпазва от вируси.

Какво можем да направим?

Няма как да живеем в абсолютно стерилна среда…

Специалистите препоръчват измиването на ръцете да става с медицинска козметика и веднага след това да се нанесе крем, който да се погрижи за хидратацията и омазняването на кожата. Може да се прилага толкова пъти, колкото е необходимо, за да се защити кожата. Още повече, че някои кремове играят ролята на “биологична ръкавица”, т. е. при често миене на ръцете и ползване на дезинфектанти, не се стига до дълбоко проникване в кожата на вредните съставки.

Момичетата в салона използват постоянно ръкавици, които освен риска от гъбичкова инфекция, могат да доведат и до появата на контактен дерматит, особено при латексовите ръкавици и такива с талк. Затова в най-скоро време в Barbs Style всички ще преминем на нитрилни, винилови или обикновени найлонови ръкавици, без талк. Така ще предпазим нас, но и вас.

Напомняме ви, че животът под похлупак и в стерилна среда ни прави уязвими даже от микроорганизмите вътре в нас, с които живеем мирно и щастливо, а ситуацията покрай карантината ни накара да забравим за това. Пазете се, но нека всичко е умерено.

Дезинфектантът има своите положителни страни, но не забравяйте, че прекомерното му използване може да наруши естествения ритъм на вашия организъм и справянето с “външни” вредители.

Екипът на Barbs Style се грижи за оптималната дезинфеския и необходима стерилизация на инструменти, повърхности и помещение. Осигуряваме безплатни маски, калцуни, ръкавици и дезинфектанти/измиващи течности за ръце. Работим максимално с еднократни консумативи, индивидуални (поименни) пакети за маникюр и педикюр и 3 степенна дезинфекция на металните иструменти. Кабинетът ни за педикюр разполага със специална Бактерицидна лампа, която осигурява ефективно унищожаване на вируси и бактерии чрез проникване през клетъчната мембрана на бактериите и унищожаване на техните ДНК и РНК. Ефективен инструмент за дезинфекция и осигуряване на спокойствие по време на престоя ви.

Надяваме се, че темата за дезинфектантът ви е била интересна и полезна. Следете ни за още полезна информация!

Прочети още