Терапевтичен педикюр в салона

Нашият екип се стреми да трупа нови знания и умения, с които да сме ви по-полезни ежедневно. Дойде време да ви разкажем повече за терапевтичния педикюр в салона, като отговорим и на най-често задаваните въпроси.

В Barbs Style предлага ли се терапевтичен педикюр?

Да, в салона предлагаме тази услуга. Ралица Николова (Рали Рали) е професионален маникюрист и педикюрист от 2015г., а от 2018г и “Терапевтичен педикюрист”. Когато става дума за обучения всички знаят, че тя не прави компромиси! Своето обучение Рали повери на Гурото в тази област за България – Вики Узунян!

Ако вие или ваши близки се съмнявате, че имате някакъв проблем или вече имате такъв, Barbs Style е мястото, а Ралица Николова е човекът!

Запишете си час за терапевтичен педикюр на 0896 651 778.

С какво терапевтичният (медицинският) педикюр се различава от козметичния?

При обикновения козметичен педикюр се прави леко и повърхностно почистване на краката и стъпалата, обработват се ноктите, кутикулите и се нанася обикновен лак или гел-лак. Може да се използват скрабове, различни продукти и инструменти като пемзи, пили, електрически пили за почистване на мъртвата кожа. Медицинският, или както е по-правилно да го наричаме терапевтичен педикюр, се прави когато клиентът има проблеми като кокоши трън, мазоли, впити нокти, гъбички.

Медицинския педикюр служи за превенция и поддръжка, за да не се задълбочават самите проблеми по краката и да не се налага намесата на хирург. Педикюристите не са медицински лица и е важно да отбележим, че има случаи, при които е задължително да препратят клиента си при хирург или дерматолог за допълнителна, специализирана консултация.

Ние работим с медицински специалисти и често те сами ни пращат техни пациенти. При терапевтичния педикюр всички проблеми се третират много внимателно, като главната цел е да се премахне болката и дискомфортът на клиента.

Какви проблеми решава терапевтичният педикюр?

Най-често срещаните проблеми, с които се сблъскваме като педикюристи, са кокоши тръни, мазоли, врасналите нокти, рагади, гъбички. Можем само да облекчим дискомфорта на клиентите при тези проблеми и да им помогнем да избегнат по-сериозна интервенция, но не можем да ги излекуваме напълно. Повечето проблеми при ходилата се получават вследствие на неудобни и неподходящи обувки, но има и редица заболявания, които предразполагат към появата им.

Кой може да практикува терапевтичен (медижински) педикюр?

За един педикюрист, който иска да предлага и услугата медицински педикюр, е задължително да мине необходимата квалификация и обучение, за да може да различава отделните видове заболявания и да знае как да подхожда при всяко едно от тях. Трябва да знае кога може да помогне и кога да насочи клиента си към хирург или дерматолог, за да се реши проблемът му. Задължително е след хирургична интервенция краката да се поддържат с медицински педикюр, за да не се стига отново до тежки случаи. За да е един професионалист наистина добър, трябва да се грижи за развитието и квалификацията си непрестанно.

Кои са заболяванията на ходилата, които може да терапевтирате в салона?

Работата ни включва отстраняване на следните проблеми по ходилата и ноктите:

Мазолите са кератозна или хиперкератозна материя (кожа), която в повечето случаи е с кръгла форма и с център, обърнат навътре в тъканта. Получават се от притискане и триене, често от неудобни обувки, спадане на свода на стъпалото (напречен и надлъжен), лоша вентилация на краката и други. Носенето на високи токчета също може да причини мазоли. Важно е да се избегне причината за поява на всички проблеми, защото дори да ги третираме с медицински педикюр и да облекчаваме състоянието на ходилата, ако причината не е отстранена, няма реален смисъл от терапия;

Кокошият трън е народното название на плантарната брадавица. Той е израстък, в повечето случаи с големината на грахово зърно, „разрошена“ кожа и черни „трънчета“ в центъра. Много лесно се разпознава от опитен педикюрист. Сред най-честите причини за появата е инфекция с папилома вирус, но се получава и от механично притискане на дадено място на крака най-често заради неудобна обувка, твърд шев или камъче. Самият кокоши трън не боли, но когато е опрял в нервно окончание, болката е огромна;

Врасналите или впити нокти са може би най-често срещаният проблем. Забивания може да има както в основата, така и в предния край на нокътя. Когато то започва от корена на нокътя, често е необходима и намеса от хирург, а причина може да е травма на матрикса. Впитите нокти се появяват и заради механични травми, но и някои заболявания водят до впиване и нарушаване на растежа на нокътя. Даже хормонален дисбаланс е възможно да причини впиване на ноктите, дори и гъбички. Повече за лечението на впити нокти, можете да прочетете в статията тук;

Гъбичките са дерматомикоза, когато са по кожата, и онихомикоза, когато са по ноктите. Все още битува схващането, че при педикюр клиентите могат да се заразят с гъбички, което не е вярно. При педикюра се спазва стриктна хигиена и единствено, ако педикюристът окаже много силен натиск и нанесе силна травма върху нокътното легло, може да се създаде риск от развитие на възпалителен процес. Дерматомикоза може да се предаде навсякъде, където хигиената не е на нужното високо ниво. Най-често това се случва след почивка на морето, при спортуване в различни фитнес и спортни центрове, където влизаме без джапанки в банята и други.

Leave a Comment