терапевтичен педикюр

Терапевтичен педикюр или медицински педикюр – 4 проблема, които ще решите с редовно посещение!

Сподели с приятели

Нашият екип се стреми да трупа нови знания и умения, с които да сме ви по-полезни ежедневно. Дойде време да ви разкажем повече за терапевтичния педикюр в салона, като отговорим и на най-често задаваните въпроси.

В Barbs Style предлага ли се терапевтичен педикюр?

Да, в салона предлагаме тази услуга. Ралица Николова (Рали Рали) е професионален маникюрист и педикюрист от 2015г., а от 2018г работи и “Терапевтичен педикюр”. Когато става дума за обучения всички знаят, че тя не прави компромиси! Своето обучение Рали повери на Гурото в тази област за България – Вики Узунян!

Ако вие или ваши близки се съмнявате, че имате някакъв проблем или вече имате такъв, Barbs Style е мястото, а Ралица Николова е човекът!

Запишете си час за терапевтичен педикюр на 0896 651 778.

С какво терапевтичен педикюр се различава от козметичния?

При обикновения козметичен педикюр се прави леко и повърхностно почистване на краката и стъпалата, обработват се ноктите, кутикулите и се нанася обикновен лак или гел-лак. Може да се използват скрабове, различни продукти и инструменти като пемзи, пили, електрически пили за почистване на мъртвата кожа. Медицинският, или както е по-правилно да го наричаме терапевтичен педикюр, се прави когато клиентът има проблеми като кокоши трън, мазоли, впити нокти, гъбички.

Терапевтичен педикюр служи за превенция и поддръжка, за да не се задълбочават самите проблеми по краката и да не се налага намесата на хирург. Педикюристите не са медицински лица и е важно да отбележим, че има случаи, при които е задължително да препратят клиента си при хирург или дерматолог за допълнителна, специализирана консултация.

Ние работим с медицински специалисти и често те сами ни пращат техни пациенти. При терапевтичния педикюр всички проблеми се третират много внимателно, като главната цел е да се премахне болката и дискомфортът на клиента.

Какви проблеми решава процедурата терапевтичен педикюр?

Най-често срещаните проблеми, с които се сблъскваме като педикюристи, са кокоши тръни, мазоли, врасналите нокти, рагади, гъбички. Можем само да облекчим дискомфорта на клиентите при тези проблеми и да им помогнем да избегнат по-сериозна интервенция, но не можем да ги излекуваме напълно. Повечето проблеми при ходилата се получават вследствие на неудобни и неподходящи обувки, но има и редица заболявания, които предразполагат към появата им.

Кой може да практикува терапевтичен педикюр / медицински педикюр?

За един педикюрист, който иска да предлага и услугата медицински педикюр, е задължително да мине необходимата квалификация и обучение, за да може да различава отделните видове заболявания и да знае как да подхожда при всяко едно от тях. Трябва да знае кога може да помогне и кога да насочи клиента си към хирург или дерматолог, за да се реши проблемът му. Задължително е след хирургична интервенция краката да се поддържат с медицински педикюр, за да не се стига отново до тежки случаи. За да е един професионалист наистина добър, трябва да се грижи за развитието и квалификацията си непрестанно.

Кои са заболяванията на ходилата, които може да терапевтирате в салона?

Работата ни включва отстраняване на следните проблеми по ходилата и ноктите:

Мазолите са кератозна или хиперкератозна материя (кожа), която в повечето случаи е с кръгла форма и с център, обърнат навътре в тъканта. Получават се от притискане и триене, често от неудобни обувки, спадане на свода на стъпалото (напречен и надлъжен), лоша вентилация на краката и други. Носенето на високи токчета също може да причини мазоли. Важно е да се избегне причината за поява на всички проблеми, защото дори да ги третираме с медицински педикюр и да облекчаваме състоянието на ходилата, ако причината не е отстранена, няма реален смисъл от терапия;

Кокошият трън е народното название на плантарната брадавица. Той е израстък, в повечето случаи с големината на грахово зърно, „разрошена“ кожа и черни „трънчета“ в центъра. Много лесно се разпознава от опитен педикюрист. Сред най-честите причини за появата е инфекция с папилома вирус, но се получава и от механично притискане на дадено място на крака най-често заради неудобна обувка, твърд шев или камъче. Самият кокоши трън не боли, но когато е опрял в нервно окончание, болката е огромна;

Врасналите или впити нокти са може би най-често срещаният проблем. Забивания може да има както в основата, така и в предния край на нокътя. Когато то започва от корена на нокътя, често е необходима и намеса от хирург, а причина може да е травма на матрикса. Впитите нокти се появяват и заради механични травми, но и някои заболявания водят до впиване и нарушаване на растежа на нокътя. Даже хормонален дисбаланс е възможно да причини впиване на ноктите, дори и гъбички. Повече за лечението на впити нокти, можете да прочетете в статията тук;

Гъбичките са дерматомикоза, когато са по кожата, и онихомикоза, когато са по ноктите. Все още битува схващането, че при педикюр клиентите могат да се заразят с гъбички, което не е вярно. При педикюра се спазва стриктна хигиена и единствено, ако педикюристът окаже много силен натиск и нанесе силна травма върху нокътното легло, може да се създаде риск от развитие на възпалителен процес. Дерматомикоза може да се предаде навсякъде, където хигиената не е на нужното високо ниво. Най-често това се случва след почивка на морето, при спортуване в различни фитнес и спортни центрове, където влизаме без джапанки в банята и други.

Десетки са случаите на излекувани клиенти (пациенти), които ни посещават за терапевтичен педикюр. Заедно с един от водещите дерматолози в София всеки ден се борим с проблемите на вашите крака и правим всичко по силите си да разпространяваме повече информация за превенция, лечение и видовете проблеми, с които може да се сблъскате.

Не се колебайте да дойдете на консултация за терапевтичен педикюр или да изпратите ваш близък, ако някой от вас се притеснява за здравето на ходилата си.

Leave a Comment