fbpx

Най-новото от момичетата на Barbs Style

гъбичките по краката

Гъбичките по краката – 3 клинични форми и няколко съвета за диогнистициране и превенция

Сподели с приятели

Гъбичките по краката са една от най-често срещаните инфекции в областта на дерматологичната практика. Инфекцията се наблюдава най-вече в тези култури, където през повечето време хората седят с обувки и засяга до 70% от възрастното население. Често срещана инфекция и при хора със значително отслабнала имунна система и придружаващи заболявания, като диабет, СПИН, лоша циркулация на кръвта в долните крайници и др.

Какво представляват гъбичките по краката?

Гъбичките по краката могат да протичат по различен начин. Те могат да бъдат толкова различни помежду си като протичане, че трудно се отнасят към едно и също заболяване. Съществуват три основни клинични форми на гъбичките по краката:

  1. Интертригинозна форма – гъбичките по краката и между пръстите и то тези, които са по-плътно разположени един до друг. При раздалечаване на пръстите един от друг, това, което се вижда е, че кожата е сивкаво-бяла и има малки цепнатини. Характерен симптом при тази форма е сърбежът, особено, ако има затопляне и изпотяване. Инфекцията може да се пренесе по горната и долната част на ходилото.
  2. Еритемо-сквамозна (хиперкератотична) форма – залющване по кожата на краката. Тази форма се нарича още и мокасинов тип микоза на краката. Тя често е съпроводена едновременно с гъбички и по ноктите. Характеризира се със зачервяване и изразено залющване на кожата на краката. Засягат се предимно участъци, където има бразди и петите.
  3. Дисхидротична форма – с мехурчета по кожата, изпълнени с течност. Първоначално течността е прозрачна, а впоследствие става и по-мътна. След като се разкъсат мехурчетата остават ерозии, фисури, зачервяване и залющване на тяхното място.

Кои са възможните причини за поява на гъбичките по краката?

Гъбичките по краката се причиняват основно от микроорганизми, които спадат към групата на дерматофитите и всички те са антропофилни, т.е. заразата се предава от човек на човек.

В някои случаи в зависимост от вида на причинителя има различни прояви на заболяването.

През летните сезони гъбичките по краката има склонност към изостряне и / или повторна поява.

Повишената влажност също е предпоставка за поява на гъбички на краката.

Други рискови фактори могат да бъдат:

  • напредване на възрастта
  • хиперхидроза
  • намалена хигиена
  • акроцианоза
  • повишена влажност на обувките

Как се поставя диагноза гъбички на краката?

Диагнозата при гъбички на краката не се поставя трудно. Това би могло да стане дори и само с преглед при педикюрист. За по-точно диагностициране се прави нативен препарат като се остържат люспички и се накапе калиева основа. Правят се и посявки на хранителна среда.

Заразни ли са гъбичките на краката?

Гъбичките на краката са заразни!

Веднъж след като се зарази човек за дълъг период от време носи гъбичката, с която е заразен. В продължение на месеци спорите на някои гъбички биха могли да преживеят на различни места: в обувки, на килими, в термални бани, в басейни, помещения с общи шкафчета.

гъбичките по краката

Как се лекуват гъбичките на краката?

Гъбичките на краката обикновено се лекуват с локални средства, които Рали (нашия педикюрист), може да постави на заразените места. При неповлияване с локалните средства се назначава лечение през устата. За лечение на гъбички на краката се използват противогъбичкови средства.

Локалните средства, които се използват за лечение на гъбичките на краката, трябва да са съобразени с различните прояви на гъбична инфекция. Всяка една от формите има различен терапевтичен подход.

Как се прави профилактика против гъбички на краката?

За да се предпазите от поява на гъбичките на краката е много важна профилактиката. Необходимо е да използвате индивидуални обувки и чехли. В помещения за обща употреба – хотели, басейни – трябва да се използват приспособления за еднократна употреба.

Необходимо е да поддържате кожата на краката суха, особено в областта на междупръстията.

Ако страдате от хиперхидроза – повишена влажност и изпотяване на кожата на краката, чорапите трябва да се сменят често и краката винаги да бъдат сухи.

При съмнения за проблем се обърнете към нас за консултация и насоки.

Loading...

Leave a Comment