Сърбеж на скалпа

Сърбеж на скалпа – диагноза и лечение и 1 решение!

Сърбеж на скалпа в областта на главата е доста неприятно чувство, което се проявява след загуба на естествената хидратация на скалпа, а защитният му слой може да се компрометира. Това може да позволи на вредни вещества лесно да проникват в кожата, като водят до микровъзпаления на скалпа. Тези микровъзпаления могат да доведат до още по-голямо дразнене, сърбеж, зачервяване и изтръпване.  За да се отървете от крастата, на първо място трябва да разберете причините за това и да го отстраните.

Причините за сърбеж на скалпа и свързаните с тях заболявания

  • Вътрешни – кожни заболявания като атопичен дерматит или псориазис; възраст – с напредване на възрастта кожата става все по-суха; физически и емоционален стрес; генетични фактори; хормонални промени
  • Външни – промени в температурата или сезона; фактори, свързани с начина на живот, като например лош хранителен режим или пушене; определени медикаменти; замърсяване на околната среда; козметични шампоани, сапуни и маски за коса

Поставяне на диагноза

За да се изследва причината за сърбеж на скалпа, определянето на необходимите диагностични процедури и развитието на стратегия за лечение е необходимо да се свържете с дерматолог. Въз основа на етиологията на заболяването може да се наложи да се консултирате и с други специалисти – ендокринолог, алерголог или невролог.

Първо се установяват възможните причини за сърбеж на скалпа, както и неговите характеристики – продължителност и интензивност, преглежда се засегнатата кожа. След това се правят изследвания, резултатите от които могат да потвърдят предполагаема диагноза.

Изследванията могат да са: микроскопско изследване на биологичен материал, микроскопия или проверка за патогенни гъбички, бактериология, флуоресцентните диагностика с UV лампа с филтър, хистологично изследване на парче от засегнатата кожа, изследване на хормони.

Сърбеж на скалпа

Лечение на сърбежа на скалпа

Лечението зависи от конкретния проблем. Особено внимание следва да се обърне на боите и козметиката за грижа за косата. Правилният избор на балсам, шампоан и маска е от изключително значение. Те трябва да отговарят на вашия тип кожа и структурата на косата. Желателно е да се откажете от използването на сешоар, маша или друго устройство, което затопля косата, или поне да намалите до минимум употребата им, за да намалите сърбеж на скалпа

За да отговорим на нуждата ви от специализирана козметика, работим изцяло с доказани професионални продукти. Всеки един от тях съдържа съставки, които са естествени и намаляват причините за сърбежа на скалпа.

Как се предотвратява и лекува сърбежа на скалпа?

Изборът на процедура или съчетаването на различни видове терапии зависи от степента на възпалението, възрастта на пациента и придружаващите заболявания. Запишете си час за безплатна консултация и нашия екип ще ви насочи към решението на проблема “Сърбеж на скалпа”.

Следвай ни в социалните мрежи за още полезна и интересна информация!

Leave a Comment