Как да изберем продукт за коса?

Сподели с приятели

Грижата за косата е общ термин за хигиена и козметика. В предната статия обяснихме как да подберете подходящ шампоан. А сега ще разгледаме възможностите за по-специална грижа.

Знаем, че в днешния забързан живот времето все по-рядко ви стига и трудно отделяте от него. По тази причина статията ни има за цел да ви помогне в избора на правилни продукти.

Повечето хора мият косите си 2-3 пъти седмично, някои по-често, други по-рядко. Но всеки използва шампоан, за да измие косата си и така идва нуждата от използването на продукт (грижа) за подхранване. Шампоанът, както вече знаем е средство за измиване и като такова той влияе на косата. Той измива косъма и кожата на главата от себума, замърсяванията от въздуха, стилизиращите продукти, боята за коса и др. За да възстановите загубите на вещества в косъма и да помогнете на косата да е здрава, еластична, лъскава, мека и т.н. се нуждаете от козметичните продукти.

Дали ще купите професионални продукти от търговската мрежа – маски, балсами, терапии, олиа и други или ще използвате природни продукти, за да си направите сами вкъщи, е ваше решение, но е важно да се грижите за косата си. Тук много хора биха влезли в спор кой метод е по-добър. Но нашето професионално мнение е, че и двата варианта биха вършили работа, и за да разберете кой от тях е за вас трябва да преминете през Диагностика на косата. След като знаете нуждите на вашите коса и скалп можете да изберете подходящата за вас маска или балсам.

Сами по себе си маската и балсамът се различават единствено по гъстотата на продукта. Балсамът е по-леката форма, която е подходяща за тънки коси, които често губят обема си бързо. А маските са по-подходящи за дебели, къдрави коси. Разбира се има и изключения 🙂

Основните видове, които се предлагат на пазара се предлагат, според типа коса:

  • нормална – този вид е подходяща за тънки без обем коси, естествени (не боядисвани)
  • за суха коса – подходяща е за естествени коси, които по дължината губят блясък и са сухи
  • за боядисана коса – подходяща за боядисвана коса или за естествени коси през лятото, които са склонни към изсветляване
  • за изтощена коса (химически третирана) – този вид маски често съдържа кератин и се препоръчва на изсветлявани (с кичури или цялостно обезцветени) коси, цъфтящи, късащи се или боядисани със изсветляващи бои над 3 тона от естествения

Терапия за коса – това е “тежката артилерия”, както обичаме да казваме 🙂

Има случаи, в които сама вкъщи не успяваш да се грижиш достатъчно за косата си. Това може да се дължи на – тежкото състояние на косата или липса на време за грижа. Тогава на помощ идват терапиите в салона, които вършат чудеса, а след това поддръжката вкъщи става много по-лесна.

Leave a Comment