Цар Шампоан

Днес ще говорим за шампоана и връзката му с диагностиката на косата.

Масово хората не знаят или омаловажават продукта “шампоан”. А ето каква е историята му:

Шампоанът е смес от няколко вещества – вода, повърхностно-активни вещества, консерванти, ароматизатори, природни масла и витамини, както и неорганични соли. Шампоанът (на английски: shampoo) е козметичен продукт, най-често във формата на течност, който се използва за измиване и почистване на косата, а понякога и цялото тяло.

Думата в английския език идва от хинди chāmpo (चाँपो) означаваща масаж на главата и датира от 1762 година. В Индия думата се употребява по това време за масаж на главата със специално масло за коса. Предполага се, че е свързана с цветето Michelia champaca, което се използва за направата на такива масла за коса.

Нека повторим, шампоанът е средство за измиване! В днешно време сме заринати с реклами основани на маркетингови трикове, които ни подвеждат. И когато търсим шампоан не се замисляме всъщност той с какво трябва да се бори?

Състава на Шампоаните днес

Много важно е също да знаем, какво съдържат шампоаните, нещо, което търговците не описват особено в етикетите на български. Често това са: сулфати, парабени, диетаноламин, дормалдехид, пропиленгликол, минерално олио (петролен продукт) и др.

Сега нека разберем, какво е косата: 

Коса̀ (на латински Pilus) се нарича космената покривка на главата при хората. В частност терминът може да се използва и за обозначаване на космената покривка на останалите части от човешкото тяло. Косата представлява струпване на косми от тялото, израстващи на голяма гъстота на единица площ, обикновено са с еднакъв размер и цвят.

Отношението към косата, изразяващо се в направа на прическа или епилация, се различава значително в различните култури и исторически периоди, но често се използват за обозначаване на личните убеждения на едно лице, неговото социално положение, възраст, пол или религия.

  • Структура – Косата е съвкупност от косми върху скалпа на човека. Космите на главата притежават различна структура сравнени с косми от други части на тялото.
  • Опадане – Космите на косата се подновяват постоянно и това е нормално. Например при децата ежедневно опадват 50 – 80 бр. косми от косата, а при възрастните хора техния брой е 150 – 200 бр. С напредването на възрастта при мъжете опадането на косата може да се дължи на промяна на хормоналния баланс и генетична предразположеност. Опадането на косата може да се дължи и на редица заболявания на кожата, нарушения в обмяната на веществата, а също и от неправилна поддръжка.
  • Заболявания – Това могат да бъдат различни фактори водещи до разреждане или пълно опадане на косата, загуба на блясъка и нарастване на чупливостта на косъма. Могат да бъдат заболявания от различно естество – нарушения в хормоналния баланс, екто и ендопаразити, гъбички. Нарушения на целостта на косата могат да се проявят и при редица заболявания на организма както и от механични повреди в резултат на изгаряне, често боядисване и други.

Скалпът (на латински: scalpus) е анатомичната област, граничеща с лицето в предната част, и с шията отстрани и отзад.

  • Кожата на главата, от която расте косата на главата, съдържа многобройни секретни жлези и космени фоликули.

След като изяснихме понятията, вече можем да започнем да разсъждаваме заедно какво е важно, когато отиваме да си купим шампоан:

  • НЕ избираме шампоанът по аромата му! Често виждаме хора, които избират шампоана си с отваряне и затваряне на бутилката, без дори да я обърнат отзад и да прочетат етикета.
  • Препоръчително е да избираме шампоана според изискванията на нашата коса (скалп), особено ако има някакъв проблем (пърхот, косопад, сърбеж, силно омазняване и др.)
  • Шампоаните в повечето случаи се разграничават по това, за какъв тип коса са: суха, боядисана, увредена, къдрава, фина и т.н или според проблема на скалпа: склонна към омазняване, пърхот, косопад и т.н

Ако сте стигнали до тук в статията, предполагаме, че вече разбирате защо е толкова важна диагностиката от специалист?

Ние вярваме и сме приели като лична кауза да ви информираме за важността при избора на продукти, с които да поддържате своите коса, нокти и кожа. Все повече хора ще мога да преценят за себе си плюсовете и минусите от употребата им, а така потенциално ще намалим вредите от тях. Даваме възможност БЕЗПЛАТНО на всеки, който иска, да дойде на място в салона или да ни напишете въпросите, които го вълнуват като коментар под тази статия, в Messenger, Instagram и др. Ние с удоволствие ще отговорим на запитванията.

За посещение в салона и безплатна диагностика на скалпа и косата, запишете си час при Деси. Очакваме ви!

Leave a Comment