Телефон: +359 89 665 1778   |      Имейл: barbsstyle@gmail.com
media

Впит нокът

  • Публикувано от : BarbsStyle
  • Sep 30, 2019
  • Категория: Здраве
  • Коментари: 0

Какво е впит нокът (unguis incarnatus, toenail)?

unguis incarnatus2

 Впит нокът се получава най-често на палеца на крака при млади хора около пубертета. Симптомите на врастналия нокът са болезненост, подуване и зачервяване на палеца около нокътя. Възможно е да се засегнат и двете страни на нокътя, а също и на двата крака. По-рядко може да бъде на другите пръсти на краката и дори на ръцете. Появява се надигнато образувание (патологична гранулационна тъкан), което частично покрива нокътя лесно кърви при допир и отделя миризлив секрет.

 Каква е причината за развитието на впит нокът?

Вродена особеност на нокътя и околонокътните тъкани заедно с бързия растеж при младите е основен предразполагащ фактор.

Началото се провокира от травма (футбол, алпинизъм), неудобни или тесни обувки (трябва да сме в крак с модата J).

Неправилно изрязване на нокътя и неволно нараняване на нокътното ложе (около нокътните тъкани). Често има комбинация от двете. Болката и дразнението карат пациента да изрязва все по дълбоко ръба на нокътя и тъканите, с което влошава положението. Бързото нарастване на нокътя напред и встрани дразни постоянно около нокътните тъкани. Те реагират с бърз растеж. Създават се условия за възпаление и инфекция (гной). Тя има заразен характер. Възпалението допълнително дразни и стимулира патологичния (неправилен) растеж и така се получава порочен кръг.

Какви усложнения са възможни при нелекуван впит нокът?

Все по-голяма деформация на нокътя до отпадането му.

Прогресираща инфекция с обхващане на части от крайника.

Гъбична инфекция.

 Какво е лечението на впит нокът?

Протичането е досадно, упорито, продължително и рецидивиращо (завръща се отново, ако не се отстрани причинителя). Отсъствия от училище, работа и невъзможност да се спортува.

Редовното почистване на засегнатите места и правилното изрязване на ноктите от специалист са първата стъпка в безоперативното лечение. Втора стъпка е шинирането на проблемните нокти и третата изключително важна е да се носят широки и удобни обувки, които да не притискат и дразнят пръстите. Да се сменят често чорапите (памучни и да са ви широки) и да се поддържат както следва (пране отделно от бельото, гладене или сушене в сушилня). Колкото е възможно повече да се ходи по чехли или джапанки.  Смяна на обувките, които не са подходящи за вашите крака. Препоръчва се носене на обувки от естествени материали и редовната им десинфекция с подходящите препарати (дезинфекциращ спрей за обувки).


 Какво представлява шинирането на впит нокът?

Целта е да се постави шина, която да изправи закривения нокът и той да започне да расте правилно. За да бъде обаче максимално бързо и трайно лечението се спазват препоръките на Терапевтичния специалист. Времето, което е необходимо за лечение,чрез този метод е между 3 и 9 месеца, в зависимост от състоянието на нокътя/тите. 


 Какво се случва след шинирането на впит нокът?

Добре е да бъдат осигурени широки и не притискащи обувки и чорапи, ако е възможно чехли. Колкото можете повече време да носите отворени обувки (поне вкъщи). Важно е да избягвате всякакви препятствия и натоварвания (спорт), които могат да засегнат или наранят краката ви. Периодично, според предписанието на специалиста да го посещавате, за да се следи темпото и състоянието на болното място/а.  

 Възможно ли е заболяването впит нокът да рецидивира?

Да, за съжаление това се случва особено когато не се изпълняват предписанията и препоръките на Терапевтичния специалист.

За профилактика са важни всички „досадни” мерки споменати по-горе (обувки, чорапи, хигиена, правилно изрязване на ноктите).

 Кои заболявания протичат подобно на впит нокът?

- панарициум или гнойно възпаление на пръста

- кожни заболявания – гъбички, дисхидроза, невродремит, мазоли

Самолечението или съвети от „опитни” съседи и приятели често е неефективно и по-скъпо.


Ако подозирате, че вие или ваши близки имат подобни проблеми, насочете ги към професионалното мнение на нашия Терапевтичен специалист - Ралица Николова. Тя е изключително прецизен, иновативен и обновяващ знанията си професионалист, една от най-добрите ученички на Гуруто Вики Узунян и препоръчвана от нея самата!


За повече информация се свържете с нас по телефона 0896651778 или на мейла ни barbsstyle@gmail.com

 

Подобни статии
Коментари: 0
Няма коментари
Оставете коментар

Вашият имейл адрес не може да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*