Телефон: +359 89 665 1778   |      Имейл: barbsstyle@gmail.com
media

Shampoo / Шампоанът


В предната статия обяснихме, защо диагностиката е важна. Днес ще говорим за шампоана и връзката му с нея. 

Масово хората не знаят или омаловажават продукта "шампоан".


Нека първо се запознаем с историята му: 


Шампоанът е смес от няколко вещества - вода, повърхностно-активни вещества, консерванти, ароматизатори, природни масла и витамини, както и неорганични соли.Шампоанът (на английски: shampoo) е козметичен продукт, най-често във формата на течност, който се използва за измиване и почистване на косата, а понякога и цялото тяло. Използва се при къпане.


Думата в английски идва от хинди chāmpo (चाँपो) означаваща масаж на главата и датира от 1762 година. В Индия думата се употребява по това време за масаж на главата със специално масло за коса. Предполага се, че е свързана с цветето Michelia champaca, което се използва за направата на такива масла за коса.


Нека повторим, шампоанът е средство за измиване! В днешно време сме заринати с реклами основани на маркетингови трикове, които ни подвеждат. И когато търсим шампоан не се замисляме всъщност той с какво трябва да се бори? 

Състава на Шампоаните днес

Много важно е също да знаем, какво съдържат шампоаните, което търговците не описват особено в етикетите на български.
Често това са: Сулфати, Прабени, Диетаноламин, Формалдехид, Пропиленгликол, Минерално олио (петролен продукт) и др.Сега нека разберем, какво е косата: 


Коса̀ (на латински Pilus) се нарича космената покривка на главата при хората. В частност терминът може да се използва и за обозначаване на космената покривка на останалите части от човешкото тяло. Косата представлява струпване на косми от тялото, израстващи на голяма гъстота на единица площ, обикновено са с еднакъв размер и цвят.


Отношението към косата, изразяващо се в направа на прическа или епилация, се различава значително в различните култури и исторически периоди, но често се използват за обозначаване на личните убеждения на едно лице, неговото социално положение, възраст, пол или религия.


  • Структура - Косата е съвкупност от косми върху скалпа на човека. Космите на главата притежават различна структура сравнени с косми от други части на тялото.
  • Опадване - Нормално космите на косата се подновяват постоянно. Например при децата ежедневно опадват 50 – 80 бр. косми от косата, а при възрастните хора техния брой е 150 – 200 бр. С напредването на възрастта при мъжете опадването на косата може да се дължи на промяна на хормоналния баланс и генетична предразположеност. Опадването на косата може да се дължи и на редица заболявания на кожата, нарушения в обмяната на веществата, а също и от неправилна поддръжка.
  • Заболявания - Това могат да бъдат различни фактори водещи до разреждане или пълно опадване на косата, загуба на блясъка и нарастване на чупливостта на косъма. Могат да бъдат заболявания от различно естество – нарушения в хормоналния баланс, екто и ендопаразити, гъбички. Нарушения на целостта на косата могат да се проявят и при редица заболявания на организма както и от механични повреди в резултат на изгаряне, често боядисване и други.

Скалпът (на латински: scalpus) е анатомичната област, граничеща с лицето в предната част, и с шията отстрани и отзад.

  •  Кожата на главата, от която расте косата на главата, съдържа многобройни секретни жлези и космени фоликули.След, като изяснихме понятията, кое, какво е можем да започнем да разсъждаваме заедно, какво е важно, когато отиваме да си купим шампоан?

- НЕ избираме шампоанът по аромата му!

- Избираме го според изискванията на нашата коса (скалп), особено ако има някакъв проблем (пърхот, косопад, сърбеж, силно омазняване и др.)

  • Шампоаните в повечето случаи се разграничават по това, за какъв тип коса са (суха,боядисана,увредена,къдрава, фина и т.н.) или според проблема на скалпа (мазна, пърхот, косопад и т.н.)


Вече разбирате ли, защо е толкова важна диагностиката от специалист?П.П. 

Тъй, като ние от “BARBS STYLE” вярваме в тези думи и сме приели лично каузата да информираме все повече хора за плюсовете, минусите и употребата на различните продукти. Даваме възможност Безплатно на всеки, който желае да заповяда при нас на място или да ни напише въпросите, които го вълнуват и/или притесняват по e-mail, Facebook, Messenger, Viber и др. Ние с удоволствие ще отговорим на запитванията.


За да получите максимална информация е желателно да ни посетите на място! Безплатно е, а за вас информациятя ще е повече от полезна.

За информация и записвания тел: 0896 651 778!

Подобни статии
Подобни продукти
Коментари: 0
Няма коментари
Оставете коментар

Вашият имейл адрес не може да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*